Maisemoitu komposti

Kompostorille löytyi paikka kasvihuoneen takaa. Koska meidän puutarhatunkio on toisella puolella tonttia metsän kupeessa tämä helpottaa kovasti kasvihuoneen ja viljelylaatikoiden hoitoa. Lisäksi sain paikan pikakompostorin ruokajätteen jälkikompostoinnille. 

Kivikompostori sulautuu hyvin ympäristöön ja juuri se oli yksi syy miksi valitsin Biolanin kivilompostorin. Siinä on myös pohja joten jäte ei ole suoraan maahan kosketuksissa. Pohjan muotoilun avulla kuitenkin kosteus valuu reijstä ulos.

Pohjalle kaadoin noin 15cm kuiviketta ja toin päälle ruokajätettä. Laitoin myös puhelimeen muistutuksen että käyn noin kolmen viikon välein möyhentämässä kompostin sisältöä.


Kompostorin mukana tuli kahta eri kuivuketta, tavallinen sekä talvikuivike. Tuo talvikuivike olikin minulle uusi tuttavuus.
Talvikuivike on tehty kuituhampusta, havupuun kuoresta ja turpeesta. Siihen on lisätty rypsirouhetta, jonka sisältämä typpi ja enegia saa kompostin toimimaan tehokkaammin. Ja tätähän minä halusinkin että multaa saadaan mahdollisimman nopeasti.

Ajattelin, että tämä auttaa myös pikakompostorin toiminnassa sillä meillä ongelmana on ollut aika alhainen lämpötila kompostorissa. Olen kuitenkin päättänyt oppia oikeaoppisen kompostoinnin salat ja tämä on se ensimmäinen askel.

Puutarhasta ja keittiöstä tulee kyllä sen verran jätettä että saan helposti multaa vähintäänkin sen verran mitä joka kevät joudun ostamaan. 


Oikein odotan jo innolla että pääsen kiven tyhjentämään ensimmäisen kerran.

Onkos sinulla hyviä vinkkejä kompostointiin tai miten teillä kompostointi toimii?

6 kommenttia

Anu kirjoitti...

Kaipaisin hyviä vinkkejä lämpökompostorin lämpöjen ylläpitoon, ei meinaa millään pysyä käynnissä... Ostin tuota talvikuivikettakin, mutta ei sekään tunnu auttavan...

Katja S - Willa Lemmelle kirjoitti...

Meillä kyllä kesällä on sen 30-40 lämpöä, nyt myös pudonnut 20 asteeseen.
Kokeilin nyt että olen lisännyt kuivikkeen määrää sillä massa ollut aika kosteaa. Katsotaan miten käy. Komposti herätteillä olen saanut hieman puhtia mutta nyt haluaisin myös löytää keinon millä se pysyisi koko ajan vähän korkeammalla. Infoan heti jos jotain tapahtuu, kyllä siihen keinot keksitään😂

Kukkaiselämää kirjoitti...

Hieno kompostori! Meillä ei ole ruokajätteille kompostointia, mutta kaikki puutarhajäte kierrätetään mullaksi heinähäkeissä.

Katja S - Willa Lemmelle kirjoitti...

Minustakin se oli hieno ja sopii hyvin puutarhaan.
Meilläkin on tosiaan ollut ihan normi avokonposti mutta kokeillaan nyt tällaista.

Villejä Lupiineja kirjoitti...

Hieno! Pitäis itsellekkin hankkia!

Katja S - Willa Lemmelle kirjoitti...

Kyllä suosittelen tätä kiveä!