Muistatko vielä pataleivän?


Aivan parasta satoruokaa saa juuri nyt metsästä.

Meillä on jo useampaan otteeseen tehty suppilovahverokeittoa jonka kanssa tietenkin lämmintä pataleipää. Minun suppilovahverokeiton salaisuus on kerma sekä koskenlaskija jota sujautan keittoon runsaasti joten keitto on ihanan pehmeän makuinen. Pataleivällä meillä herkutellaan melko usein sillä sen vaivattomuus, pieni hiivamäärä ja pitkä 12 tunnin kohotus sopii hyvin siihen, että aamulla saa tuoretta, rapeakuorista leipää.


Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja 
3 dl hiivaleipäjauhoja 
1 ½–2 tl suolaa 
½ tl kuivahiivaa
 3 ½ dl vettä 
oliiviöljyä

Kohota taikinaa12-24 tuntia. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa  taikinaa, vaan kääntele se palloksi. Peitä taikinapallo liinalla ja kohota 30 minuuttia. Lämmitä tyhjä pata 225 asteisessa uunissa, voitele lämmennyt pata öljyllä ja kumoa noussut leipä nurinperin pataan.
Paista kannellisessa öljytyssä uunipadassa reilu puoli tuntia ja ilman kantta vielä 15 minuuttia.
 
Tällä kertaa tein leivän pelkästään kaurajauhoista. Jauhoja voi siis huoletta vaihdella ja lisätä oman maun mukaan myös siemeniä joukkoon. Aika mukavan maun antaisi varmaan aurinkokuivatut tomaatitkin.

Suunnitelmissa on siis vielä tänään suunnata metsään kurkistamaan olisiko noussut lisää suppiksia. Pakastin pullistelee niitä kyllä jo riittävästi, mutta keli on niin upea, että mikä sen hienompaa kuin viettää päivää ulkoilemalla metsässä.

Kirpakkaa sunnuntaita sinulle!3 kommenttia

Kristiina K kirjoitti...

Pataleipä on niin hyvää. Olen pari kertaa tehnyt mutta nyt oli päässyt unohtumaan. Pitääpä tehdä. Kiitos reseptistä.

Katja S - Willa Lemmelle kirjoitti...

silloin suurimman buumi aikaan meilläkin tehtin joka viikko, nyt ehkä kuukausittain. Ihania erilaisia leipiä saa tällä reseptillä helposti.

Kaisa kirjoitti...

Pataleipä ja sienikeitto on niin hyvää. Syksy! <3