Joulu Gdanskissa vol 2

Palataanpa hetkeksi vielä jouluun ja meidän reissuumme, siihen mitä Gdansk meille tarjosi joulun pyhinä.


 Joulu Gdanskissa koostui pääasiassa kaupunkikiertelystä, sillä kaupat ja aattona valtaosa ravintoloistakin on suljettuna. Perinteisesti suunnattiin katsomaan kaupunkia AmberSky maailmanpyörästä, joka oli aivan hotellin vieressä. Sieltä saimme kolmen kierroksen ajan ihastella hämärtyvää vanhaa kaupunkia.

Jouluaaton ruokailun olimme varanneet läheisestä Sadova-hotellista jo etukäteen, se olikin täyteen buukattu joten hyvä, että olimme tehneet varauksen ennakkoon.  Jouluaaton buffet ruoka koostui mm. erilaisista upeista salaateista, tarjolla oli myös kylmiä ja lämpimiä lihoja sekä kala- ja  katkarapuhyytelöitä. Paikalliset eivät käyttäneet ainakaan tässä ravintolassa juurikaan alkoholia joten tilaamamme viinipullo aiheutti varmasti hämmennystä (ainakin meissä itsessä), loppuillasta löytyi muutamasta pöydästä myös pullo, mutta hekin olivat kaikki turisteja. 

Olimme etukäteen tutkineet joulun ajan ruokailua Gdanskissa ja meitä kehotettin varaamaan pöytä myös joulupäiväksi, se tuntui olevan turhaa sillä ravintoloissa ei ollut joulupäivänä tunkua joten olisimme hyvin voineet luottaa paikanpäältä saatavaan pöytään. Apteekit ja rahanvaihtopaikat olivat joulupäivänä suljettu.

Päiväkävelyllä huomasimme, että kadut täyttyivät ihmisistä. Paikalliset perheet suunnistivat ilmeisesti kirkkoon. Katujen vilinä yllätti, mihin tämä ihmismäärä oikein suuntasi?


 Puro-hotellin edessä kulki kävelykatu josta medän oli helppo suunnata rantaan pikkuravintoloihin sekä Dlugalle jonka päässä komeili upea marian kirkko. Dluga-katu oli koristeltu upeasti jouluvaloilla. Ison valaistun kuusen juureen oli asettunut torvisoittokunta soittamaan joululauluja. Joulufiilis oli upea!

 Tässä muuten matkani kohokohta, leivästä tarjoiltu Puolalainen Zurek-keitto. Yksi lemppareistani mitä Gdanskin matkalta aina odotan. Terassilämmittimien lämmössä pienessä rantaravintolassa syöty kuuma keitto ja lasi viiniä, toimii!!! Avoinna olevat terassit olivat jokaista tuolia myöten täynnä. Valtaosa baareista ja ravintoloista avautui vasta iltapäivästä, mutta onnistuimme löytämään paikan joka oli jo puolilta päivin avoinna josta keittoa saisi. Terassit täyttyivät paikallisista, mutta myös muiden maiden kieliä oli kuultavissa, meidänkin pöydästä löytyi saksalaisia, ruotsalainen ja filipiiniläinen. Meidän suomalaisten lisäksi.


Gdansk ei jätä ketään kylmäksi kelistä huolimatta, paljon kauniita rakennuksia, hyvää ruokaa ja mulledwinea eli punaviiniglögiä. Tällainen nopealla aikataululla varttu lepoloma toimi meille hyvin.

Viimeiset jännitykset otettiin irti taksimatkasta lentokentälle tapanina, sillä joko taksikuski kokeili meidän vauhdinsietokykyä tai sitten Gdanskissa vain on tapana todellakin ajaa lujaa. Kuljettajamme oli nimittäin varmaan jo tovin sitten ylittänyt 80 ikävuoden ja totesimme hotellilla, että taitaa tulla kiire lennolle. Olimme väärässä! Vauhti oli parhaimmillaan 156 kilometriä tunnissa eikä se laskenut juuri 140 alle edes kuudenkympin alueella. Luojan kiitos meillä on taustalla tuo moottoriurheilutsusta joten 👍 kuljettajalle. Jätettiin vielä hyvät tipit ja kiiteltiin hyvästä kyydistä. 


Ei kommentteja